Köyde Ev Yapma İzni Nasıl Alınır? Yapı Ruhsatı İçin Başvurular Nereye Yapılır?

Köyde Ev Yapma İzni Nasıl Alınır?

Köyde ev yapmak isteyenler ve finansmana ihtiyaç duyanlar için bankalar tarafından kredi verilmektedir. Ayrıca devlet tarafından da köyde ev yapmak isteyenlere devlet yardımı verilmektedir. Köye ev yapmak isteyenlerin izlemeleri gereken bazı prosedürler bulunmaktadır. Köyde ev yapmanın maliyeti yapılacak evin büyüklüğüne göre değişmektedir. Halkbank tarafından da köye ev yapmak isteyenlere finansman imkanı sağlanmaktadır.

Tarımsal ekonomik faaliyetlerde kullanılmak üzere; tarımsal alanlarda kümes, ahır, ağıl, depo, soğuk hava deposu, yemlik ve yem hazırlama tesisleri, mandıra, balık üretim tesisleri, arı hane, su ve yem deposu, gübre silaj çukuru yapımları ve bu tesislerin açılarak faaliyete geçilebilmesi için mutlaka ilgili kurumlara başvuru yapılarak yapı ruhsatının alınması gereklidir. Tarımsal alanda yapı izni nasıl alınır? bu sorunun cevabı ise; tarım arazilerinin farklı amaçlarla kullanılmasını engellemek ve hangi zorunlu hallerde tarım arazilerinin kullanılabileceğine dair tüm usuller yönetmelikle belirlenmektedir.

Burada anlatılanların hepsi yapı kullanım ve işyeri açma ruhsatı almak için yapılması gereken aşamalardır. Tarım arazilerinin kullanılması ve korunmasına dair yönetmeliğe Resmi Gazete’den buradan ulaşabilirsiniz.

Çiftçilerin tarımsal üretime teşvik edilmesi amacıyla, alternatif alanlarda kümes, ahır, ağıl, depo, soğuk hava deposu, yemlik ve yem hazırlama tesisleri, mandıra, balık üretim tesisleri, arı hane, su ve yem deposu, gübre ve silaj çukuru ile plan ve projeleri İl müdürlüğü tarafından incelenerek tarımsal nitelikli olduğuna karar verilen diğer tesislerle ilgili olarak Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü veya belediyelere, belediye sınırları dışında kalan yerler için başvuruların İl özel idarelerine ve oradan da İl müdürlüğüne yollanır. Tüm tarımsal faaliyetlerin ruhsatı için İl müdürlüğü tarafından bu talepler incelendikten sonra tesislerin uygun görülmesi halinde projede verilecek olan miktarda alana izin verilir.

Alternatif alan bulunamaması halinde ise plan ve projeleri İl müdürlüğünce incelenip, tarımsal nitelikli olduğuna karar verildikten sonra, tüm tarımsal faaliyetlerde üretilecek olan ürünlerin işlenmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili tesisler için ihtiyaç duyulan tarım arazileri, işletme için İl müdürlüğü tarafından tarım dışı kullanıma tahsis edilmektedir.

Köye Ev Yapmak İçin Kredi Veren Bankalar

Bankalar, köyde ev yapmak için genelde bireysel ihtiyaç kredisi verirler. Eğer köyde tarım veya hayvancılık işi ile meşgulseniz, Ziraat Bankasına başvurmanız en iyi seçenektir. Yine Devlet tarafından verilen teşvik ve destekler için desteklenen sektörler kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Ayrıca tarımsal alanlarda yapı izni alarak tarımsal amaçlı yapılar yapılabilmektedir. Mutlak tarım arazilerinde toplam inşaat alanı emsal değeri 0,20′ dir. Çiftçinin yapacağı arazide barınabileceği kadar yapı emsale dahildir ve yapılacak yapı için izin verilen inşaat alanı 75 m2′ yi geçmeyecek şekilde izin verilmektedir. Mutlak tarım arazilerinde bu şartlar mevcutken, marjinal tarım arazilerinde ise tarımsal alanlarda  tarımsal amaçlı yapılar için toplam inşaat alanı E(Emsal): 0,30’dur. Çiftçinin barınabileceği yapı emsale dahildir ve inşaat alanı 150 m2′ yi geçmeyecek şekilde izin verilmektedir.

Devlet Hibeleriyle Proje Yapılmasında Ruhsat Alınması Oldukça Önemlidir

TKDK ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen hibeleri almaya hak kazanarak tarımsal ve hayvansal faaliyetlerde bulunmak amaçlı yapı ve tesislerin açılışının yapılması için yapı ruhsatının alınması gereklidir. Yapı ruhsatı almadan söz konusu hibelerle projelerin hayata geçirilmesine olanak yoktur. Ruhsat almadan söz konusu projelerin yatırımları desteklenmeyerek projelerinin yapılmasını izin verilmemektedir.

Yapı Ruhsatı İçin Başvurular Nereye Yapılır?

Tarımsal faaliyetlerde bulunmak için tarımsal yapı izinleri yatırım yapılacağı ve bağlı olunan Belediyelere yapılacaktır. Belediyelerden yapı ruhsatının alınması için gerekli şartlar ve imar planlı alan için yapı izin ve ruhsatının alınması akış şekli şöyledir;

Öncelikle imar planlı alanlarda ruhsat almak için bağlı olunan belediyeye başvuru yapılması gereklidir. Belediyelerden istenen belgeler ve başvurularda götürülecek olan evraklar; Başvuru dilekçe, tapu fotokopisi, ve 1/5000 ve 1/25.000 lik haritalar gereklidir. Ardından çevre ve şehircilik müdürlüğünün görüşünün alınması gereklidir.. Tüm şartların yerine getirilmesi ile şartlı uygundur yazısının alınması gereklidir. Tarımsal yapılarda elektrik, tesisat, mimari ve statik projelerin zemin ve etüdünün sunulması lazımdır. Tüm bu işlemler sırasıyla gerçekleştirilmelidir.

Mimari projelerin mutlaka Tarım İl müdürlüklerine onaylatılması lazımdır. Yapı ruhsatı, yapı kullanma ruhsatı alınarak işyeri açılış ruhsatı işyeri açma izninin alınması ile tarımsal faaliyetler için verilen hibe projelerinin hayata geçirilebilir. Ruhsat ve yap kullanım izinlerinde bir diğer önemli noktada izin verilen inşaat alanıdır. İnşaat alanı tüm projeleri etkileyecek olup mimari projeye başlanılmadan önce Belediye ve ruhsat izni konusunda bilgi alınması gereklidir. Tüm bu akış aşamaları imar planlı alanlar için geçerlidir.

Şimdide imar plansız alan için yapılması gereken işlemlerin ve basamakların ne olduklarına geçebiliriz.

İmar plansız alan için ruhsat alma işlemlerinde en önemli unsur tüm İl tarım müdürlüğü, il sağlık müdürlüğü, Devlet su işleri, Yol ulaşım müdürlüğü, İl kültür ve turizm müdürlüğü, Karayolları İl özel idare, Askeriye ve diğer ilgili tüm kuruluşlarının görüşlerinin alınması gereklidir. Tüm bu görüşlerden sonra yapı kullanım izni uygun görüldüyse; Ruhsat için başvurduğunuz arazide ilgili tüm kurumlardan olumsuz raporu gelmemesi halinde yatırıma başlayabilirsiniz.

Eğer ruhsat için yapı kullanım izni ve ruhsatı ile ilgili tüm kurumlardan olumsuz raporu aldıysanız yani ruhsat iptali için başka bir arazi ve arsa bakmanız gereklidir. Olumsuz raporu ile ruhsat iptali alarak uygun değilse bürokrat gücünüz varsa uygun yazısı alabilir ya da başka bir alanda yatırım için ruhsat başvurusu yapabilirsiniz. Ruhsat izini için uygun raporu ve onayı alındıktan sonra mimari, elektrik, tesisat ve zemin etüdünün ve statik projelerin sunumu yapılabilir. Belediyeye müracaat, ilgili kurumlardan onay, proje için gerekli tüm mimari projelerin tarım il müdürlüklerine onaylatılması da gereklidir.

Köye Ev Yapmak için kredi veren bankalar arasından ise, en uygun vade ve faiz avantajları ile kredi imkanı sağlayan Akbank, İşbankası, Vakıfbank, Halkbank gibi bankalara müracaatta bulunabilirsiniz.

Konut Kredisi Hesaplama aracımız ile tüm bankaların faizlerini ve aylık ödeme planını görebilirsiniz.

Milosbet