Çiftçi Borç Yapılandırma Kredisi Nasıl Alınır ve Başvuru Şartları Nelerdir?

Çiftçilerin ödemedikleri veya ödeyemedikleri tarımsal borçları yapılandırılacak ve refinansman sağlanarak kapatılacak. Ayrıca bu borçlar nedeniyle ortaya çıkan faizin yarısını da devlet ödeyecek. Çiftçiye borçlarını kapatması için 5 yıl vadelendirme yapılacak. Peki çiftçi yapılandırma kredisi için nereye başvuru yapacaklar? Tarım Kredi Kooperatifleri için Resmi Gazete’de yayınlandı mı? Çiftçi Borç yapılandırma kredi başvurusu nası yapılır?

Tarım ve Hayvancılık Bakanı tarafından müjde verildi. Çiftçinin ödenmemiş tüm borçları yapılandırılacak. Tarım Kredi Kooperatifinden veya Ziraat Bankasından kredi çekip ödeyemeyen muaccel (muaccel: ödenmesi gereken ancak ödenmemiş) borçlar için yapılandırma yapılabilecek. Başvurular şahsen Ziraat Bankası veya TKK’ ne yapılacak.

Çiftçi Borç Yapılandırma Şartları Neler?

Ziraat Bankası veya Tarım Bakanlığınca başvuru şartları ve başvurulacak kurumlar için henüz bir açıklama yapılmadı ancak Bakanın açıklamalarına göre aşağıda ki şartların geçerli olacağı değerlendirilmektedir.

  • Borcun çiftçi tarafından tarımsal faaliyetler için kullanılmış kredi olması, (Konut, araç vs. hariç)
  • Borcun Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği veya Ziraat Bankasından kullanılmış olması, (Diğer bankalar hariç)
  • 31 ARALIK 2016 tarihi itibariyle borcun ödenmesi gerekirken ödenmemiş olması gerekmektedir.  (Bu tarihten sonra ödenmeyen veya yeni oluşacak borçlar hariçtir.)

Çiftçi Yapılandırma Kredisi Şartları Neler?

Çiftçiye ve üreticiye daha önce ki borçların kapatılması için yeni bir kredi verilecek ve bu kredi çiftçiye elden ödenmeden direk olarak borçlu olunan kuruluşa yatırılacaktır. Veya yeni bir yapılandırma kredisi yerine, Ziraat veya Tarım Kredi kendi bünyesinde bulunan temerrüte düşmüş borçlar için yapılandırma yapacak ve borcun faizinin yarısını silerek (Devlet karşılayacak) geriye kalan tutarı çiftçiye eşit taksitler halinde ödemesini sağlayacak.

  1. Borcun ödenmesi gerekirken ödenmediği tarihten (temerrüt tarihinden) itibaren yapılandırma tarihine kadar arada geçen zaman için çiftçilere %3 oranında faiz uygulanacak.
  2. Uygulanan bu faizin yarısını Hazine Müsteşarlığının Gelir Kaybı ödeneğinden karşılanarak başvuru yapan çiftçi ise, tarımsal cari faiz oranının yarısını ödemekle mükellef olacak.
  3. Uygulama Çiftçi Yapılandırma Kredi Mevzuatının Resmi Gazete’de yayımlanması ile başlayacak.
  4. Çiftçilere borçları için toplam 5 taksit yapılacak.
  5. Yapılandırma başvuruları başladığı zaman çiftçimiz ilk taksiti ödeyecek.
  6. Borçlar 5 yıl süresince yılda bir kez ödemeli olacak.

Çiftçi Borç Yapılandırma Kredisi için Başvurular Nereye Yapılacak?

Çiftçilere verilecek olan borç yapılandırma kredisi kanunun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesini müteakiben uygulanmaya başlayacak. Başvurular için kanunun yürürlüğe girdiği tarihten başlamak kaydıyla Borcunu yapılandırmak isteyen çiftçilerimizin Yürürlük tarihinden başlamak üzere Türkiye Ziraat Bankası Şubelerine veya Tarım Kredi Kooperatiflerine başvuru yapmaları gerekecek. Borucunu yapılandıran ve ilk taksiti ödeyen çiftçinin ikinci ödemesi 1 yıl sonraya yapılandırılacak.

Çiftçilerimiz 2020 – 2021 yıllarında yapacakları ödemeler ile borçlarını kapatacaklar.

Çiftçi Borç Yapılandırma Kredisi İçin Diğer Ayrıntılar

Çiftçi borç yapılandırma kanununun yürürlüğe girmesi ile Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası’na borcu olupta, kanundan önce yapılandıran çiftçilerimizde başvuruda bulunarak kanundan faydalanabilecekler.Tarım Kredi veya Ziraat Bankası ile davalık olan, mahkemeye dava açan çiftçilerin ise uygulamadan yararlanabilmeleri için davalarından vazgeçmeleri gerekiyor. Davası devam eden çiftçiye borç yapılandırması uygulanmayacak.Bu uygulamadan 320.87 çiftçinin yararlanması bekleniyor.

Çiftçi Yapılandırma Örnek Ödeme Planı;

  1. İLK TAKSİT: EKİM 2018
  2. İKİNCİ TAKSİT: EKİM 2019
  3. ÜÇÜNCÜ TAKSİT: EKİM 2020
  4. DÖRDÜNCÜ TAKSİT: EKİM 2021
  5. 5. VE SON TAKSİT: EKİM 2022

Yukarıda görüldüğü üzere, çiftçilerin 5 yıl içerisinde tarımsal borçlarının tümünün yapılandırılmasına olanak tanındı. Hiçbir banka şubesi, hiçbir finans kuruluşu tarafından böyle bir kredi veya yapılandırma kredisi verilmez.

ÇİFTÇİ BORÇ YAPILANDIRMA YASA TEKLİFİ TBMM ‘DE KABUL EDİLDİ!

Çiftçilerimize borç yapılandırma yasası meclis gündemine taşındı ve torba yasa ile birlikte borç yapılandırma kanun teklifi kabul edildi. Borcunu yapılandıran çiftçi 5 taksitle yılda bir kez ödeme yapacak ve ödemeler EKİM ayından başlamak kaydıyla her yıl EKİM ayında ödenecek.

Ayrıca  doğal afetlere maruz kalmış olan çiftçinin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olanların borçları 1 yıl süre ile ertelenmiştir.

Manisa kıble yönü